Bio jednom jedan strah. Kakav strah? Strašan strah. Kontrolisao je moj život i obmanjivao me da verujem da nešto ne smem, da nisam dovoljno dobra, kao i da će se nešto strašno dogoditi ako budem išla stazom svog života, popločanom željama mog srca. Sreća je u svemu tome, što sam bila dovoljno luda da ne poverujem ili bar ne dovoljno dugo u sve te obmane uma, te sam tako krenula u realizaciju svih onih aktivnosti, koje su me ispunjavale pre svega uzbuđenjem i radošću zbog ostvarenog, bez obzira koliko je propratni strah bio mali ili velik.

1. Uđite u situaciju koje se plašite!

Jednostavno nema više pregovaranja sa umom. Tada prevagne poverenje u Univerzum. Spremni ste i uradite to odmah, dok još um nema dovoljno vremena i informacija da vas bombarduje kontra argumentima.

IMG_3810

2. Birajte misli od kojih se osećate sigurno!

Oprema je spremna, a i vi. Uzbuđenje prolazi vašim venama i više ne razlikujete da li ste srećni ili u strahu. Samo idete ka ugovorenom događaju i znate, verujete i osećate da je sve u redu. Prolazi i dalje po koji nesrećan primer kroz vašu glavu, sa svim zastražujućim posledicama, ali ne dopuštate da to bude vaša dominantna misao. Pronalazite pomoć koja vam je potrebna i idete dalje.

IMG_3813

3. Pronađite podršku.

Podrška može biti neko ko veruje u vas, ko vam pomaže da se usmerite na rešenja, neko ko u ovom kontekstu osnažuje vašu spremnost da se suočite sa svojim strahom. Pronađite potom, nekog ko je stručan i ko vas može voditi kroz proces na siguran i bezbedan način i ko će svojim kompetencijama da vam ulije poverenje u pozitivan ishod. Niste slabić, ako tražite pomoć. Vi ste jaki i želite biti još jači, prolaskom kroz ono što vas plaši.

4. Zabavljajte se u procesu.

IMG_3835

Kada je sa vama neko ko je prošao već situaciju kojoj vi težite, mnogo je lakše da se zajedno usmerite na ishod i na osećaj koji ćete imati po ostvarenju svoje zamisli i nakon oslobađanja od straha, umesto da robujete strahu i zabrinjavajućim mislima, usled čega ćete propustiti svu zabavu.

5. Imajte nekog ko će da vas pogura.

IMG_3850

Često se dešava, da možemo i sami, da je sve pod kontrolom, sve do momenta ključnog koraka, kada je neophodno da se bacite u život, sa punim poverenjem da ste spremni i da imate sve što vam je potrebno, čak i kada ne deluje tako. Činiće vam se da ste sve zaboravili. Svi koraci koje treba da sprovedete, kao da nikada nisu ni postojali i to će vas prestraviti. Zato imajte nekog ko zna šta treba da radi i ko vam uliva poverenje da možete da ostvarite zamišljeno.

6. Prepustite se.

IMG_3852

Što se više opiremo i što više razmišljamo, manje uživamo. Momenat prepuštanja sledi sasvim prirodno kao posledica poverenja da ste uradili sve što je do vas, kako biste prevazišli strahove i ostvarili svoje ciljeve. Taj osećaj spokoja i odsustvo otpora doprinosi ne samo bržoj manifestaciji zamišljenog, već i većem užitku i glatkom procesu realizacije planiranog.

7. Mislite o svojim koracima, ne o tuđim.

IMG_3851

Nije vaše da mislite o potezima drugih ljudi i da na taj način gubite fokus sa onog što je relevantno za vašu ulogu i za vašu životnu stazu. Spremili ste se za ovaj trenutak i ne plašite sebe mislima tipa “šta ako”, naročito u vezi sa vama nepoznatim budućim koracima drugih ljudi. Radite ono što ste unapred definisali kao ključno i ništa više, a ni manje od toga. Sarađujte sa Univerzumom i nemojte biti ambivalentni po pitanju vaših želja. Vibracija vašeg Bića neće biti usaglašena sa onim što želite.

8. Zabeležite svaki korak/postignuće.

IMG_3864

Iako vam može delovati irelevantno da zabeležite svaki korak u procesu prevazilaženja strahova i realizacije vaših ciljeva, ovo je izuzetno moćna tehnika, koja vam pomaže da pri osvrtu na prethodna ostvarenja, imate jasan dokaz i pokazatelj da ste na pravom putu. Biće situacija kada nećete moći da se setite bilo koje vaše snage ili postignuća kako bi vam se u datom trenutku motivacija podigla na odgovarajući – pokretački nivo. Stoga je važno da se unapred pripremite.

9. Očekujte oscilacije.

IMG_3885

Život je ispunjen ciklusima i dešava se da nakon početnog poleta pri razrešavanju strahova i ostvarivanju ciljeva, moramo da sletimo privremeno, da primenimo naučeno i da nastavimo dalje do sledećeg poletanja. Svaka faza nosi sa sobom određene zahteve od nas kako najbolje da se prilagodimo, da bismo podržali sebe. Moramo znati kako i da se dočekamo kada deluje kao da padamo. Ključ je u fleksibilnosti i ličnoj spremnosti.

10. Zahvalite se na podršci i ostvarenim rezultatima.

IMG_3893

Uz vas je sve vreme sjajan tim nevidljivih pomagača, naših uzvišenih vodiča kojima je želja da nam pomognu u svemu što je u skladu sa našom životnm svrhom i što podržava naš duhovni rast i razvoj. Sa tim u vezi, poslati su nam ovozemaljski prijatelji i stručnjaci iz oblasti koje su nam važne na ličnom putu na kojem jesmo. Po realizaciji ciljeva, uzvratite energijom zahvalnosti.

Iako deluje da je sa ovih 10 koraka sve kompletno, naredne dve stavke su jednako značajne i obavezni su sastojak vaše misije suočavanja sa strahom i ostvarivanja vaših ciljeva.

11. Slavite!

IMG_3895

Ne dopustite da vaša ostvarenja prođu bez da ste ih proslavili. I najmanji napredak u suočavanju sa strahovima zaslužuje da bude propraćen pohvalom prema sebi i određenom nagradom. Ispoljenu radost, ako je moguće, podelite sa drugima i uživajte u plodovima svog zalaganja.

12. Odmorite se pre nove etape.

IMG_3901

Vredno ste radili, suočavali se sa svojim strahovima, prevazilazili prepreke i išli napred UPRKOS samozastrašujućim mislima. Sada je vreme da se obnovi energija u vama, pre započinjanja novog projekta. Pružite sebi odmor koji vam je potreban, ali ne odugovlačite. Neka vas snaga i ostvareni nivo samopouzdanja vodi dalje u nove poduhvate i nove podvige koji su iznad onoga što ste mislili da je za vas moguće.

Tako je bilo 28. maja 2011. u mom životu. Skok sa 3000 metara u nepoznato. Od tada je sve postalo drugačije i uvek idem napred, sa mnogo većom lakoćom.

Koji ste strah vi spremni da prevaziđete za sva vremena?