Život može da nam pokloni najdivnije i najmirisnije ruže, u bojama, koje reči ne mogu dočarati. Zadivljujućeg izgleda, koji će nas privući da zastanemo i da budemo u trenutku. Te iste ruže, dar Univerzuma, ukrašene su i bodljama, koje mogu da nas povrede ukoliko se isuviše snažno držimo za stabljike ove divne kreacije. Može delovati kao da nas je ruža namerno ubola ili kao da se brani. Može izazvati u nama i bes, plač, osećaj bespomoćnosti ili pitanja tipa: “Šta sam uradio/la da se baš meni ovo desi?”

Ruke ruze

Razumimo da je ovaj svet takav kakav jeste, shodno našim namerama i interpretacijama. Ni jedna vam perspektiva i projekcija neće zagarantovano dati samo pozitivna i prijatna iskustva. Samo vam sagledavanje sveta onakvog kakav on zaista jeste, bez unapred osmišljenih očekivanja može podariti radost i otkrovenje istine o sebi, makar to bilo i u trenucima najvećeg bola i vaše ranjivosti.

Sve je to deo ciklusa. Koliko doživljena lepota i lakoća postojanja, toliko i naizgled bolni momenti patnje i samosažaljenja.

Živite sve to. Nije jedna projekcija mnogo bolja od druge. Nećete promašiti svoj život. Sve što treba da iskusite – iskusićete. Sada, ili nekom drugom prilikom. Istrajte i kada vam se najradije odustaje. Kraj niko nije izbegao, samo je pitanje kako ga je dočekao. Osvestite šta su vam stvarno prioriteti u životu. Čemu ste dali važnost. Udaljite se malo od trnja koji su vašom (svesnom ili nesvesnom) voljom u vašem iskustvu i primetite da ne morate da se držite za ono što boli, ali znajte da i to što boli ima neku poruku za vas.

Neka vam ovaj mesec pomogne da spoznate da, šta god odabrali, naša suština ostaje uvek tu sa nama, da nismo sami, da možemo da volimo manje sebično, da možemo da verujemo manje skeptično i da možemo da živimo sa manje kontrole i više prepuštanja.

Sve znake koje prepoznajete na vašem životnom putu, ste vi tu postavili, kako biste sebe odveli kući. Neka to bude u vašoj svesti kada vam deluje da ste pogubljeni i da ne znate šta ćete dalje.

Um će insistirati da kroji život, ali Uzvišena Svest već živi kroz vas, baš onako kako ste zamislili. Čak iako je to patnja, bol, tegoba bilo koje vrste. Sigurno da možete na to da utičete, ali predlažem da ne insistirate mnogo na određenoj formi života za koju mislite da bi vam donela, baš sve što želite.

Verujte u mudrost koja vas vodi i budite zahvalni.

Ukoliko ste do sada uvek stavljali sebe i svoje potrebe na prvo mesto, zastanite. Pitajte nekog vama bliskog da li mu je pomoć potrebna i onda je pružite. Ne onako kako vi mislite da treba, nego onako kako je toj osobi potrebno. Možda vam je do sada posao bio najbitniji, iz ko zna kojih obrazloženja koje ste sebi ponudili i stoga nije bilo vremena ni za šta drugo. Istisnuli ste ljubav, prijatelje i porodicu iz svog života ubeđujući sebe da ćete pronaći vremena, “čim se ovaj projekat/posao završi”. Nema vas kad vas drugi trebaju, a podrazumevate da se vama drugi nađu. Ne pričate sa roditeljima, jer mislite da vas zamaraju svojom pričom i da su dosadni. Da vas dave, oduzimaju energiju i da ne znaju kako da vas vole. Ljuti ste na svoje kolege koji grabe i imaju više od vas. Nervira vas samonametnuto ograničenje da u ovoj (ma kojoj) državi i ne može drugačije. Deluje kao da radite na nekim promenama, a naizgled se ništa ne dešava. Svakodnevno ulažete energiju u preispitivanje sebe i smisla, vama ionako besmislenog života. Možda ste u grupi onih koji se potčinjavaju, koji gutaju knedle, koji ne znaju da kažu “ne”, koji peru i sklanjaju za svima i gomilaju emocionalne otrove u sebi. Možda ste potpuno zaboravili na sebe i svoje potrebe, ako ste ih ikada i bili svesni. Svako u svom filmu živi i večito negde juri, vođen rečenicom “samo da ovo prođe”, podrazumevajući pod tim “ovo” školu i svaki kontrolni koji donosi, svaki bitan događaj, rođendane, mature, punoletstva, poljupce, prve veze, dalje školovanje ili zaposlenje, kvartale na poslu, obračune plata, bonuse, kredite, otplate, bolesti, preglede kod lekara, odrastanje dece, raskide, letovanja, zimovanja, proslave, godine, živote i smrti.

Da li baš toliko ne primećujemo da život prolazi brže nego što možemo da zamislimo? Ništa van nas samih neće značajno uticati da život bude drugačiji. Nema potrebe oplakivati nad prošlim i pitati se šta bi bilo da je bilo drugačije. Ne bi bilo ništa. Da nije bilo tad, bilo bi u drugom trenutku. Da nije bilo sa njim/njom bilo bi sa nekim drugim.

Ovde gde jeste, tu pravite promenu ako ćete već nešto menjati. I neka to bude promena perspektive posmatranja života kroz uglavnom dve – tri vama važne teme. Obogatite svoju svesnost onim što bi vam bilo važno da vam je danas poslednji dan u ovoj životnoj formi. Ako deluje da nekom treba oprostiti, učinite to. Ako nekom “dugujete” zagrljaj, poljubac ili “volim te”, ne odlažite to. Možda ste sebe ubedili da niste dovoljno dobri, pa nikako da se javite za bolji posao ili da izgradite svoj kreativni poduhvat u uspešno poslovanje. Možda vam se neko sviđa, a ćutite. Možda vam je zbog nečeg žao – izgovorite to.

Ne znamo koliko vremena imamo, kao ni kakve nam zapravo prilike dolaze. Konstruišemo ih prema sopstvenim htenjima i silimo život da ispuni naše projekcije. Mapa života vam je toliko ispunjena slikama i rečima o tome kakav život treba da vam bude, da ne možete više ni da udahnete svežinu sadašnjeg trenutka.

Raščistite sve to. Kroz ljubav i zahvalnost pogledajte na sve što je u vašem životu, ne robujte neosnovanom osećaju krivice da ste dužni nečiji život vi da uređujete, ali ipak pomozite. Ne očajavajte ako ste se razboleli, pomozite sebi. Nekad biste radije sedeli u svom mraku, misleći da je vaša nijansa crne najtamnija, a postoji neko, kome biste vi baš takvi, bili svetlo.

Ne trošite svoj život krijući se od bodlji i tražeći samo milujuća iskustva. Sve je to savršeno osmišljeno i za svakog od nas drugačije dizajnirano, ali cilj je isti. Da iskusimo božansko u nama. Nema tu boljeg ili lakšeg načina. Samo jeste.

I ako nešto može da promeni vaše gledanje na stvarnost neka to bude pitanje: kako mogu da budem na usluzi ovom svetu, umesto: šta ja tu mogu da dobijem?

Ovo je most koji zaobilazi ego i otvara vam put blagostanja i unutrašnjeg mira. I znajte, da na tom putu imate mnogo pomagača, niste sami, čak i kada deluje da biste posustali ili da nešto ne znate što se od vas traži, Sila moćnija od vas govoriće u vaše ime i učiniti potrebno za sveopšte dobro u tom trenutku. Samo verujte. Vaši anđeli čuvari ne napuštaju vas ni jednog trenutka, baš kao ni Božanska Inteligencija. Znajte to!

U miru, blagostanju i radosti, želim vam fantastičan mesec uzvišenih spoznaja!

Iako ne znamo kada nam je kraj, ovo sada može biti vaš novi početak.